1 av 5
Majlis Söderstöm ger blod på blodcentralen i Karlskrona. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
2 av 5
Majlis Söderströms blod samlas upp i en påse bredvid liggstolen. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
3 av 5
Majlis Söderströms färdigtappade blod. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
4 av 5
Birgitta Backlund är avdelningschef på blodcentralen i Karlskrona. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
5 av 5
Reporter David Spånberger ville inte vara en "feg ung man", så han anmälde sig för att bli blodgivare. Här lämnar han det obligatoriska blodprov, som man måste lämna för att bli blodgivare. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Blekinge

Unga män törs inte ge blod

"Männen är ju det svagare könet"
1:37 min

Blekinges unga män är betydligt sämre på att anmäla sig för att bli blodgivare, än vad de unga kvinnorna är. Birgitta Backlund, chef på blodcentralen i Karlskrona, tror att männen helt enkelt är fegare.

– Brist på blodgivare har vi här i Blekinge precis som större delen av Sverige faktiskt. Och det vi har mest brist på är unga män, för de anmäler sig inte, konstaterar hon.

Varför gör de inte det då?
– Ja det kan man ju fundera på, men jag tror att det delvis beror på att man inte riktigt törs. Man är lite rädd för sticket. Unga kvinnor är modigare än vad killar är.

Vad vill du säga då till männen?
– Att ta er i kragen och anmäl er som blodgivare.

Enligt blodcentralschefen har det de senaste åren varit dubbelt så många kvinnor som män som anmält sig som blodgivare. Och eftersom kvinnorna inte får ge blod lika ofta som männen, plus att de inte får ge blod när de är gravida, så blir det extra kännbart när andelen manliga blodgivare minskar.

Operationer skjuts upp
I och med de avancerade operationer och behandlingar som man gör idag, blir det enligt Birgitta Backlund också allt fler som behöver blod under lång tid. När det blir brist på blod, kan man till exempel tvingas skjuta upp en planerad operation.

Som ett myggstick
Men hur obehagligt är det egentligen att ge blod? Majlis Söderström är 69 år gammal och har gett blod i 26 år. När sjuksköterskan sticker henne i armen för att börja tappa hennes blod, så ger Majlis inte ett ljud ifrån sig.

– Det känns ingenting. Som ett litet myggbett, konstaterar hon.

Varför ger du blod?
– Jag tycker det känns bra, jag mår bra och tycker att jag kan bidra med det.

Majlis Söderström tror också att det kan ligga något i blodcentralchefens teori om varför männen inte anmäler sig som blodgivare i lika hög grad som kvinnorna.

– Ja, jag tror att männen är ju det svagare könet och är väl rädda för att det kan sticka lite och göra lite ont kanske, säger hon och ler.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".