Tony Michaelsen är chef för Stena Lines färjelinje mellan Karlskrona och Gdynia. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio.
Blekinge

Rekord för Blekinges utlandsfärjor

"Världskrig ställde till det"
1:39 min

Båda Blekinges färjelinjer till utlandet slog passagerarrekord förra året. Sammanlagt gjordes över en halv miljon resor på linjerna mellan Karlskrona och polska Gdynia, och Karlshamn och litauiska Klaipeda.

Stena Lines linjechef Tony Michaelsen berättar om vad han tror ligger bakom deras ökning, samtidigt som morgonfärjan lämnar hamnen i Karlskrona.

– Dels för att vi hade mer kapacitet och vi hade en mycket, mycket bättre produkt att erbjuda passagerarna. Det finns en naturlig tillväxt på marknaden också, framför allt från Polen och hit, som växer kraftigt från år till år oavsett vad vi gör, säger han.

Dubbelt rekord
Totalt förra året transporterades 435 000 passagerare mellan Karlskrona och Gdynia, och 120 000 mellan Karlshamn och Klaipeda. Och i båda fallen är det alltså rekord.

En stor del av passagerarna var lastbilschaufförer, men de flesta var vanliga resenärer, där majoriteten kom från Polen och Litauen.

Olika kategorier bakom ökning
Men när det gäller ökningen bland dom vanliga resenärerna, så är det  olika kategorier som ligger bakom. Det är framför allt fler polacker som reser med polenfärjan, men när det gäller litauenfärjan, så är det svenskar och danskar,som åker på semester i Baltikum, som står för det mesta av ökningen. Lars Malmström är platschef på DFDS Seaways i Karlshamn.

– Även om det ligger geografiskt nära, så har det varit några länder som vi Blekingar och svenskar inte känner så mycket till, och när vi märker ett ökat intresse för de länderna, så tycker vi som har jobbat med det många år att det är extra roligt, säger han.

Utbytet med Östeuropa kan öka
Och Tony Michaelsen tror att trafiken mellan Blekinge och Östeuropa kommer att öka.

– En intressant reflektion är ju att för hundra år sedan så var det lika mycket utbyte österut från Sverige, som det var västerut. Sedan kom det två världskrig och en järnridå som ställde till det och det finns ju ingenting som säger att vi inte ska kunna få samma utbyte österut igen, som vi har västerut, säger han.

David Spånberger
david.spanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".