1 av 2
Robert Johannesson miljöchef Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 2
Sofia Bothorp (MP) ordförande i miljlö- och byggnadsnämnden i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Ebb i kommunkassan drabbar strandskyddet

Miljöchef: Vi borde göra mer nytta
1:35 min

Det måste till mer pengar för att få en ordentlig kontroll av stränderna i Blekinge, det är miljöcheferna i länet ense om. Ett tydligt exempel på det är Karlskrona som har lika många miljöinspektörer som Ronneby, bara hälften så stort.

– Vi har tolv, tretton miljöinspektörer som jobbar med de här frågorna, det är väldigt lite sett till kommunens storlek, och det betyder att vi gör lite nytta i de delarna, säger Robert Johannesson, miljöchef i Karlskrona.

Olagliga bryggor 
Robert Johannesson önskar att han kunde jobba mer aktivt för att förhindra olagliga bryggor, staket och trädgårdsmöbler som stänger folk ute från stränderna och inkräktar på allemansrätten.

Men miljöavdelningen ska också kontrollera till exempel miljöfarlig verksamhet och livsmedel, och då får strandskyddet stryka på foten.

Mer resurser 
Trots att miljöansvarig i Ronneby David Gillanders relativt sett har mer resurser än Karlskrona, så har också han tvingats prioritera ner strandskyddet.

– Sedan den nya plan- och bygglagen infördes 2011 så har det varit fullt fokus på att få alla bygglov inom 70 dagar, så tillsynen av strandskyddet har då fått lida, säger han.

Orimligt kontrollera allt
Men att kontrollera varenda kvadratmillimeter kust vore helt orimligt. Miljöföbundet Blekinge Väst har för Sölvesborg, Karlshamn och Olofström gjort en grov uppskattning att det skulle kräva minst en fördubbling av antalet anställda där under ett helt år.

Ansvarig politiker i Karlskrona, Sofia Bothorp (MP) håller med om att miljöavdelningen borde få mer pengar för att se till att strandlinjen hålls fri från privatisering.

– I dagsläget är det jättesvårt att åtgärda eftersom vi har så tuffa budgetförutstättningar, och jag tycker det är sorgligt att vi inte kan leva upp till miljöbalken utifrån den lagstiftning vi har idag, så är det, säger Sofia Bothorp.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".