Socialens beredskap inför valborgsfirandet ikväll är hög. Foto: Henrik Wallenius/Sveriges Radio.
Karlskrona

Fältgruppen på hugget inför valborg

"Det hände att de var nära att stryka med"
4:13 min

Inför kvällens valborgsfirande hålls hög beredskap bland socialens fältgrupper som arbetar med ungdomar. Jesper Björnsson är förste socialsekreterare i fältgruppen i Karlskrona och han lägger ett stort ansvar på föräldrarna för hur det går i kväll.

– Föräldrar med tydliga regler om vad det är som gäller, som till exempel hämtar sina barn, som har god kontakt med barnens kompisars föräldrar - vi vet att deras barn i mycket mindre utsträckning råkar ut för tråkigheter på grund av alkohol än de föräldrar som inte bryr sig, säger han.

Ikväll kommer sex socialsekreterare att vara i tjänst i kommunen och de hoppas på en lugn kväll.

– Förra våren hade vi oroväckande många ungdomar som togs in till akuten. Det hände att de var nära att stryka med. Deras kroppar är inte alls byggda för att ta emot alkohol, säger Jesper Björnsson.

Men trots riskerna ser de ungdomar som P4 Blekinge träffade på stan fram emot en valborgskväll med festande.  Ida är sjutton år och ska grilla och festa ikväll.

– Även om vi inte pratar om det så vet mina föräldrar om att jag dricker på valborg.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".