1 av 3
Nordica på väg in i Verkö hamn på eftermiddagen. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio
2 av 3
Aktivister från Greenpeace ombord på isbrytaren Nordica. Foto: Greenpeace
3 av 3
Greenpeace bordar isbrytaren Nordica. Foto: Greenpeace
Karlskrona

Två av aktivisterna är anhållna

0:33 min

Två av de sex Greenpeace-aktivisterna som greps i morse är anhållna. De övriga fyra är försatta på fri fot, men misstankarna om grovt olaga intrång kvarstår mot alla sex, uppger Blekingepolisen.

Aktivisterna greps på torsdagsmorgonen och fördes till polishuset i Karlskrona där förhör sedan hölls under eftermiddagen.

– Det gick lugnt och stilla, sa polisens insatsledare Tomas Söderberg tidigare i dag om gripandet.

Misstankarna om grovt olaga intrång kvarstår mot alla sex, uppgav Blekingepolisen senare i dag till TT.

Gripandet var lugnt
Både polisen och Greenpeace menar att gripandet av de sex aktivisterna gick lugnt till. Blekingepolisen tog hjälp av en piketstyrka från Malmö.

– Satt de fast på ett farligt sätt förankrade vi oss med dem och kopplade ner dem, säger polisens insatsledare Tomas Söderberg.

– Vi hade hoppats fortsätta vår fredliga protest med det betyder inte att vi kommer sluta protestera, säger Greenpeace talesperson Therese Jacobsson.

Vill lämna Karlskrona
Vi har nått oljebolaget Shell men de ger inga intervjuer. De svarar via mail att deras mål är att Nordica ska kunna lämna Karlskrona så fort som möjligt för att kunna hjälpa till att borra i Arktis.

Polisen kommer att förhöra besättningen ombord.

"Två låste in sig"
Tidigt under torsdagsmorgonen bordade sex aktivister från Greenpeace isbrytaren utanför Blekingekusten för att protestera mot oljebolaget Shells provborrning i Arktis i sommar.

– Fyra av dem har tagits om hand av besättningen medan två har låst in sig. Men de verkar vara vid gott mod, sa Therese Jacobsson strax efter klockan sju imorse. Hon är talesperson för Greenpeace.

Strax innan halv nio tog sig tre poliser och en kustbevakare ombord på fartyget vid Utklippan utanför Blekingekusten för att ta hand om aktivisterna.

Stoppas för andra gången
Nordica är en av två statliga finländska isbrytare som ska assistera borrningen i Arktis och det är andra gången den här veckan som miljöaktivister försöker stoppa fartyget. 

Greenpeace är mycket kritiskt till att provborrning efter olja tillåts i det känsliga havsområdet i Alaska, och att Sveriges regering inte agerar i Arktiska rådet för att förhindra oljeborrningen.

Daniel Kjellander

Daniel Kjellander. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio.

daniel.kjellander@sverigesradio.se

0455-366834 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista