Magdslena Ellmén & Amani El-Ali Foto: Joacim Müllo/Sveriges Radio

Nu ska mångfalden ökas i företagandet

Blekinge ska få fler kvinnliga företagare med utländsk bakgrund, det är en målsättning som Almi Företagspartner har. Just därför startar man nu ett fyraårigt program som går ut på att skapa förutsättningar för att fler kvinnor med utländsk bakgrund ska starta och utveckla sina företag, och idag var det dags för inspirationsseminarium.

Siffror från Almi visar att under 2010 gick bara 21 procent av de utlånade pengarna till invandrare, och 33 procent till kvinnor. Magdalena Ellmén är rådgivare vid Almi och hon tycker siffrorna är alldeles för låga:

– Vi behöver mångfald i svenskt företagande, och de här kvinnorna har mycket kunskap och kapacitet bara de kan komma igång, säger Magdalena.

Amani El-Ali driver ett skönhetsföretag i Ronneby och är dessutom en så kallad kvinnoagent i det här rikstäckande projektet, det betyder att hon är mentor för kvinnor som vill eller har startat företag:

– Det kan vara svårt när man kommit till ett helt nytt land. Man känner sig liten och kanske har svårt med språket, men med det här projektet kan vi istället hjälpas åt, säger Amani El-Ali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".