Johan Dahlén vill inte närmare kommentera dokumentärfilmen som speglar arbetet hos några minkfarmare på Listerlandet. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Sölvesborg

Reaktioner efter filmen om minkfarmare

Vd för pälsdjursuppfödarna: ”Jag vill inte bedöma filmen”
1:37 min

Efter att dokumentärfilmen om några minkfarmare på Listerlandet visats i svt, så har reaktionerna blivit många. Sveriges Pälsdjursuppfödares Rikförbund har fått möta många frågor idag.

Det var på torsdagskvällen som dokumentärfilmen visades på svt.

Följde allt
Filmaren Per-Anders Rudelius kamera fanns med under alla moment och fångade bland annat när minkarna gasades ihjäl och när minkarna flåddes.

– Jag vill inte bedöma filmen närmare, säger Johan Dahlén, vd för Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund.

Vill ge hela bilden
De minkfarmare som medverkade i filmen ville ge den sanna bilden om verksamheten och det var mot den bakgrunden som de öppnade grindarna för ingående granskning.

– Det här var en bild av hur de här personerna arbetar på sina farmer och på andra håll jobbar man på andra sätt, säger Johan Dahlén.

Dialog med polisen
Johan Dahlén säger att man från SPR:s sida har haft en dialog med polisen inför att den här filmen skulle visas, men några extra polisiära insatser har inte satts in efter att filmen visades på svt igår kväll.

– Det brukar vara så att när saker visas och lyfts fram i media så triggar det igång vissa grupperingar. Min förhoppning är att det inte blir några problem utan att det blir lugnt bland våra medlemmar, säger Johan Dahlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".