Göran Sternsén, chef på VMAB, vid platsen där biogasanläggningen ska byggas. Foto: Henrik Olsson/ P4 Blekinge
Blekinge

Urgammal teknik ska göra biogas av sopor

"Vinsten ska slussas tillbaka till renhållningskollektivet"
1:23 min

Det kommunala sopbolaget Västblekinge Miljö AB är först i Sverige med en unik metod att utvinna biogas. Efter flera års planering påbörjas nu byggandet av en stor anläggning i Mörrum där biogas ska utvinnas ur matavfall.

Göran Sternsén är chef för kommunernas renhållningsbolag Västblekinge Miljö AB och han förklarar hur biogasen ska användas:

– Den ska användas i stället för bensin, så vi kan köra bilarna på den, säger han.

Skräp blir till biogas
Tanken med anläggningen är att utnyttja regionens matavfall för produktion av fordonsbränsle. Det är mat och trädgårdsavfall från Osby i väst till Ronneby i öst som ska samlas in och användas. Kommunerna i Karlshamn, Olofström och Sölvesborg ska köra hela sin fordonspark, inklusive sopbilarna, på biogas. Det som blir över ska säljas, men frågan är till vem, för det finns knappt några biogasmackar i länet.

– Nej, det finns två stycken, men avsikten är att det ska byggas en i varje kommun, säger Göran Sternsén.

Han räknar med att förtjänsten hamnar på runt 10 procent av omsättningen, motsvarande ungefär en miljon kronor i vinst per år. Pengarna ska sedan slussas tillbaka till renhållningskollektivet.

Svenskt Näringsliv kritiskt
Tekniken som används vid utvinningen har fått kritik från Svenskt Näringsliv för att vara föråldrad och inte framåtblickande, men Göran Sternsén förstår inte hur organisationen resonerat.

– Mycket intressant, eftersom vi är först i Skandinavien så vet jag inte om man kan säga att den är föråldrad. Men själva rötningstekniken är ju flera tusen år gammal så då är det ju en aspekt att det är gammalt, säger han.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".