1 av 2
2 av 2
Riksdagsmannen Peter Jeppsson (S) överväger lagstiftning. Foto: Riksdagen
Blekinge

Fler i fas 3 - trots riksdagsbeslut

" Det går inte att klara sig"
1:37 min

Trots riksdagsbeslutet som innebär att regeringen inte ska fortsätta att placera arbetslösa i den hårt kritiserade sysselsättningsfasen, det som tidigare kallades fas 3, så skrivs allt fler in. Idag är nästan 100 fler inskrivna här i Blekinge jämfört med när riksdagen tog beslutet för ett år sedan.

- Jag känner inte att min sysselsättning i fas 3 leder tillbaka till arbetslivet, säger Helen Persson, som har varit arbetslös under en lång tid.

Vi träffar Helen Persson när hon arbetar med att sortera kläder i Röda korsets butik i Karlskrona. Hon är en av 671 personer i Blekinge som är inskriven i arbetsförmedlingens sysselsättningsfas, tidigare kallad fas 3, vilket är det sista steget i regeringens jobb-och utvecklingsgaranti.

Kraftig reaktion
Det är arbetslösa som varit utan jobb i 450 dagar som hamnar där. Och den låga ersättningen Helen Persson har i månaden går inte att leva på.

– Jag hade inte klarat mig utan min sambo, ersättningen är mer än halverad jämfört med tiden innan det här med fas 1 till 3 började gälla, säger hon.

Att Helen Persson och många andra har det så här har oppositionspartierna i riksdagen reagerat kraftigt på.

"Gör folk fattiga"
- Sysselsättningsgarantin skapar inga riktiga jobb och gör den enskilde fattig, säger riksdagsmannen från Sölvesborg Peter Jeppsson (S).

För ett år sen röstade han tillsammans med den övriga oppositionen i riksdagen igenom ett beslut som innebär att regeringen ska stoppa alla anvisningar av långtidsarbetslösa till fas 3.

Regeringen har inte följt beslutet. Istället har den fortsatt att ge Arbetsförmedlingen direktiv att placera folk i fas tre. Bara här i Blekinge har drygt 70 nya personer anvisats, efter att beslutet togs i riksdagen.

Tvinga regeringen?
- Att regeringen inte följer ett demokratiskt fattat riksdagsbeslut är mycket bekymmersamt. De kan dra på det här till mandatperioden är slut om de vill. Om det inte händer något på sikt menar jag att vi måste fundera på att lagstifta om att fas 3 ska skrotas, säger Peter Jeppsson.

Ska gå vidare
- Vi har gjort förbättringar som vi anser motsvarar oppositionens krav, säger riksdagsledamoten Gustav Nilsson (M), som sitter på Blekingebänken i riksdagen och i arbetsmarknadsutskott.

Enligt Gustav Nilsson måste Socialdemokraterna komma med fler konkreta förslag på hur de anser att regeringen ska ändra i fas 3, om regeringen ska kunna överväga fler ändringar.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".