Årets Harry Martinsonpristagare har tidigare anklagats för att ha förtalat elöverkänsliga, men under gårdagens prisutdelning hördes inga protester. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Olofström

Protester uteblev vid kritiserad prisutdelning

Först mycket protester - sen inga alls. Olofströms kommun JO-anmäldes när det stod klart att årets Harry Martinsonpris skulle gå till föreningen Vetenskap och Folkbildning, men under gårdagens prisutdelning var det lugnt.

– Jag kände mig vänligt mottagen, säger föreningens ordförande Martin Rundkvist.

JO-anmälde förtal
Det var organisationen Elöverkänsligas rätt i samhället som valde att JO-anmäla kommunen eftersom de ansåg att de blivit förtalade av pristagaren. Vetenskap och Folkbildning menar nämligen att elöverkänslighet inte är något annat än inbillningssjuka.

– Vi förtalar ingen. Vi utgår från vetenskapliga undersökningar och fakta, och elöverkänslighet har motbevisats. Det är en psykisk sjukdom, säger VoF:s Hanno Essén, som riktat in sig på just elöverkänslighet.

Prissumma till skeptikerresa
Men trots tidigare protester fanns igår inga demonstranter på plats vid prisutdelningen. Ordförande Martin Rundkvist kunde utan rabalder ta emot prissumman på 80 000 kronor, som ska gå till en konferensresa för skeptiker.

– Vi känner oss mycket stolta, säger Martin Rundkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista