Motormännen i Blekinge uppmanar bilister att använda blinkers. Foto: Patrik Franke/Sveriges Radio.
Karlskrona

"Värsta exemplet var en kommunbil"

Magnus Altefur: ”Kommunbilar och hantverkare skiter i att blinka”
4:06 min

Kommunanställda och hantverkare är absolut sämst på att använda blinkers i sina bilar. Det visar en bevakning som Motormännen gjort av tre vägkorsningar i Karlskrona.

Över 1100 trafikanters användning av blinkers i tre korsningar i Karlskrona har studerats i Motormännens nya undersökning. Och resultatet är inte vad Magnus Altefur hade hoppats på.

14 procent blinkar inte
– I snitt är det 14 procent som inte blinkar över huvudtaget.

Man brukar räkna att en på tio inte blinkar så resultatet är värre än man befarat. Och de allra värsta blinkerssyndarna är kommunbilar och hantverksbilar, enligt Magnus Altefur.

– De fullkomligt skiter i att blinka.

Kommunbil värst
Det allra värsta exemplet han sett var just en kommunbil som skulle svänga till höger i en korsning. Trots mötande trafik gjorde den en u-sväng utan att blinka, stannade till vid vägkanten, vände runt igen i samma korsning och blinkade inte en enda gång innan den gav sig iväg.

– Så hör den föraren det här så tänk efter om du vill behålla körkortet, uppmanar Magnus Altefur.  

Tung trafik får beröm
Mc-förarna är tyvärr inte bättre än bilisterna. Sett till trafikanter i stort är de faktiskt allra sämst, 43 procent blinkar inte. Men det finns också de som sköter sig exemplariskt.

– Bland tung trafik såsom lastbilar, bussar och taxi var det inte en enda som inte blinkade, så de har verkligen skött sig, säger David Altefur, ordförande för Motormännen i Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".