1 av 3
Jimmi Hall, ombudsman på fackförbundet Unionen, stödjer de strejkande fackmedlemmarna i Karlshamn. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
2 av 3
En affisch talar om för kunderna att stationen är stängd. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
3 av 3
På Bilprovningen i Karlshamn kommer det att finnas strejkvakter tills dess att konflikten är löst. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlshamn

Strejk på Bilprovningen i Karlshamn

Klockan 16 på onsdageftermiddagen stängde Bilprovningen i Karlshamn. Stationen är uttagen i strejk eftersom facket och arbetsgivaren inte kan komma överens i löneförhandlingen.

– Det kommer inte utföras något besiktningsarbete tills dess att konflikten är löst. Vi vill ha ett kollektivavtal som liknar de avtal som redan är tecknade inom många andra områden, säger Jimmi Hall, ombudsman på fackförbundet Unionen.

Konkret handlar det om att facket vill ha en lönepott på 2,6% och en individgaranti så att alla arbetstagare är garanterade en löneökning.

Det här är något som arbetsgivarparten Almega däremot inte har gått med på än.

– Vi sa ja till medlarbudet så nu tycker jag att bollen ligger hos arbetsgivarorganisationen. Vi får se vem som är mest uthållig men jag hoppas att det här inte varar alltför länge, säger Jimmi Hall.

Den 15 maj kommer strejken att utökas till om inte parterna kommer överens. Då tas alla landets bilprovningar ut i strejk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista