Karlskrona

Ejderdöden avtar i Blekinge skärgård

1:29 min

Sjöfågeln ejder dör längs Östersjöns kuster och det beror på miljöproblem. I Blekinge skärgård ökar däremot den hotade arten men det är för tidigt att blåsa faran över.

– Jag skulle inte blåsa faran över. För vi vet väldigt lite om varför ejdern har minskat med hälften och vi vet ännu mindre varför den ökar nu. Jag tycker det är oroande för det inte bara ejdern som går baklänges. Alfågeln går baklänges och har minskat. Svärtan har också minskat. Någonting händer i havet men vad vet vi inte, säger Rolf Larsson på Utklippans fågelstation.

Ökar i Blekinge
I Blekinge skärgård ökar antalet ejdrar till skillnad från i övriga kuster runt Östersjön men uppgången är blygsam.

De senaste decennierna har det varit en halvering och det beror på miljöproblem men den exakta orsaken vet inte forskare.

Den ena teorin är att ejdrarna har brist på vitamin B1. En annan förklaring kan vara att musslorna som den hotade arten äter innehåller gifter.

Avslutat räkning
Rolf Larsson har precis avslutat årets räkning på Utklippans fågelstation.

- Det är bekymmersamt och det visar på att vi måste göra allt vad som står i vår makt för att minska utsläppen. De kända utsläppen, ta fosfor till exempel, kväve också för den delen men fosfor verkar vara det avgörande. Men sen finns det andra faktorer. Vi vräker ut massa ämnen som vi egentligen inte vet hur de fungerar tillsammans med varandra, säger Rolf Larsson.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Ejder

Östersjöns största dykand och väger mellan 1,5 till 2,5 kg. Har kort hals, stort huvud och kraftig näbb. Hanen är vit med svarta sidor. Honorna är bruna.

På 1990-talet fanns det en miljon ejdrar runt Östersjön men sedan dess har antalet minskat till en halv miljon. Nedgången väntas fortsätta.

Karlskrona Ornitologiska Klubb räknar ejdrarna på Utklippan sedan 29 år tillbaka. Bottennoteringen var 2008 med 65 ruvande honor. I år är antalet 189 ruvande honor.

Källor: Artdatabanken och Karlskrona Ornitologiska Klubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.