Ett av de gamla magsinen kan till och med vara flyttat från Ronneby till Karlskrona. Foto: Carina Melin/SR.
Karlskrona

Ingen flytt av 1700-talsmagasin i hamnen

Det blir ingen flytt av de två 1700-tals magasinen vid hamnen i Karlskrona. De tillhör Karlskronas äldsta civila byggnader, och flytten ingick i en räddningsplan för att de inte skulle rivas. Men för att planen skulle gå i lås behövde länsstyrelsen extra pengar, något som riksantikvarieämbetet inte gett.

– Länsstyrelsen har möjlighet att använda andra delar av anslaget för att genomföra de åtgärder de finner nödvändiga, säger Michael Frisk som är enhetschef på riksantikvarieämbetet.

Vilket i klartext betyder, att om länsstyrelsen vill flytta på de gamla magasinen får de betala det med sina ordinarie anslag.

Och därmed är en flytt inte längre aktuell för länsstyrelsen.

Byggnadsminnesförklaring 
Det som nu i stället utreds, är en byggnadsminnesförklaring av magasinen på den plats de stått sedan början av 1700-talet, vid Skeppsbron i Karlskrona, där de gamla segelfartygen förr magasinerade sitt gods i väntan på transport till fjärran länder.

Det är förre länsantikvarien Leifh Stenholm som på länsstyrelsens uppdrag tar fram ett underlag till beslut om byggnadsminnesförklaring, men vad han ska locka fastighetsägaren med för att gå med på det vill han inte säga.

Mot bevarande 
Ägaren har nämligen hela tiden motsatt sig ett bevarande, och på den punkten har han inte ändrat sig säger han till Sveriges Radio Blekinge, och jämför magasinen med halvt fallfärdiga gamla lador.

Det går visserligen att byggnadsminnesförklara utan ägarens samtycke, men det är svårt, och mycket ovanligt, eftersom ett bevarande förutsätter ett engagemang från ägaren.

Så det återstår att se om länsstyrelsen har några oväntade ess i rockärmen när utredningen väl blir klar, jämnt tio år efter att ägaren ansökte om rivning.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista