Vid hälften av Arbetsmiljöverkets inspektioner upptäcktes brister. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Blekinge

Stress gör kvinnor sjuka

Stress, högt arbetstempo och hög arbetsbelastning på jobbet är den vanligaste orsaken till att kvinnor blir sjuka. Det är de första slutsatserna som Arbetsmiljöverket har dragit från den första inspektionsrundan i en fyraårig satsning för kvinnors arbetsmiljö.

Under några veckor i mars gjordes 1330 inspektioner på olika arbetsplatser, bland annat i Blekinge och vid hälften av besöken upptäcktes brister.

Desa arbetsplatser kommer nu att få återbeök.

– Syftet med den här insatsen är att ge kvinnor rätt till en hållbar arbetsmiljö, säger Ingrid Gidlund, samordningsansvarig för projektet.

Bland de viktigaste åtgärderna som arbetsgivare och arbetstagare anger för att förebygga denna ohälsa finns bland annat ökad bemanning, kunskap om belastningsergonomi och bättre planering och förbättrade rutiner, bättre kommunikation mellan chefer och arbetstagare och ökad tydlighet och gränssättning från cheferna om arbetsuppgiften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista