Bengt Larsson visar upp en av de bojor han använder sig av när han sätter ut fiskegarn. Foto: David Spånberger/Sveriges Radio
Blekinge

Slängd fisk inte anmäld trots lagkrav

1:46 min

De flesta av Sveriges yrkesfiskare har inte anmält hur mycket fisk de kastat över bord, trots att det sedan förra året är lag på att sådana utkast ska anmälas.

Av de drygt tusen svenska yrkesfiskare som anmälde fiske 2011 var det mindre än en femtedel som anmälde utkast av fisk, och i Blekinge så lite som en niondel.

Kommunikationsmiss
Ronnebyfiskaren Bengt Larsson tror att många fiskare helt enkelt inte varit medvetna om den nya bestämmelsen.

– Jag tolkar det som att det är en kommunikationsmiss mellan Hav- och vattenmyndigheten och näringen. Jag tror helt enkelt att informationen inte gått fram, säger han.

Hur många tror du det är egentligen som gör utkast?
– Jag tror nog att alla har någon form av utkast, säger Bengt Larsson.

Enligt Karin Hermansson, chef för fiskerikontrollenheten på Hav- och vattenmyndigheten, behöver de uppgifterna om utkast för att kunna beräkna hur mycket fisk som dör totalt på grund av yrkesfisket. Och hon menar att myndigheten informerade om lagändringen.

– Det här var en del av ett väldigt stort regelverk som trädde i kraft under våren 2011 och vi började informera om detta på ett väldigt tidigt stadium, dels genom information på hemsidan, dels genom diskussioner och information till fiskets företrädare, säger hon.

Om det är så att många som gjort utkast 2011 ändå inte har anmält det, vad kan det bero på då?
– Enligt min uppfattning kan det bero på två saker. Det ena kan vara att alla inte är pålästa om vad regelverket faktiskt säger. Eller så kan det också bero på att man helt enkelt vill mörka de här siffrorna.

Vad kan det vara för anledning till att man vill mörka i så fall?
– Jag skulle kunna tänka mig att det beror på att om de egentliga siffrorna offentliggörs så skulle det kunna reflektera väldigt negativt på fisket.

Men fiskaren Bengt Larsson tror inte på Hermanssons mörknings-teori, utan menar att det måste handla om bristfällig kommunikation från myndighetens sida.

– Det är svårt att hitta på deras hemsida. Det är säkerligen på det viset att man har nämnt det i ett förbigående och inte informerat alla, säger han.

För att få fler att anmäla sina utkast så borde Hav- och vattenmyndigheten informera bättre, menar han.
– Tydligare information på hemsidan, eller ett mejl till alla, tipsar Bengt Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista