1 av 2
Efter militärens skjutövningar under torsdagen såg det ut såhär hemma hos Jan Thorén. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Aldrig förr har Jan Thurén varit med om att skjutningarna märkts av så väl. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Listerlandet

Militären sköt så att tavlorna föll

3:07 min

Jan Thuréns torsdag blev inte riktigt som han tänkt sig. Militärens övningsskjutningar på Ravlunda skjutfält gjorde nämligen så att väggarna vibrerade och tavlorna föll.
– Det här har jag aldrig varit med om förut.

I det lilla samhället Torsö längst ut på Listerlandets sydvästra kust finns Jan Thuréns hus. Han har ägt huset sedan 1971 och är van vid att det låter från militärernas övningar på skjutfälten i närheten. Men övningen igår då militärens stridsvagnar och kanoner sköt ut över Hanöbukten tog alla pris.

– I den här omfattningen som det var igår har jag aldrig varit med om. Huset vibrerade och saker ramlade ner på ovanvåningen, berättar Jan Thorén.

Nu undrar han: Hur mycket får man egentligen skjuta?

– Nu är vi i en fas där vi använder det här skjutfältet mer. Dessutom gjorde vinden så att ljudet bars med vinden, säger Carl Sjöstrand, informationschef på regementet P7.

Han berättar att även från Åhustrakten har boende hört av sig och sagt att det låtit ovanligt mycket. Carl Sjöstrand låter även hälsa att Jan Thurén kan höra av sig om han vill ha ersättning för sakerna som gick sönder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista