Torun Thern, psykolog inom barn- och ungdomsförvaltningen i Karlskrona. Foto:Andrea Jilder/Sveriges Radio
Blekinge

Höga krav bakom december-diagnos

1:37 min

Höga krav kan vara orsaken bakom att barn födda i december oftare får diagnosen ADHD än deras klasskamrater som är födda tidigt på året. Det menar barnpsykologer i Blekinge.

Gunilla Kvarnström är neuropsykolog och arbetar med att utreda just barn som tros ha ADHD.

– Jag kan tänka att om man är lite yngre än sina klasskamrater så blir man bemött med för stora krav och att det på sikt ger en lägre funktion.

Födda i december
De barn som fått diagnosen ADHD i Sverige är oftare födda i december än i januari. Det visar siffror som Socialstyrelsen tagit fram åt Dagens Nyheter.

Neuropsykologen Gunilla Kvarnström blev först förvånad över nyheten och har sen funderat på vad det kan bero på. Och hon tror att det kan handla om vuxenvärldens kravbild på barnen.

Tippa över gränsen
När sexåringarna börjar skolan är det stor individuell skillnad på hur mogna de är. Och kanske särskilt mellan de som är födda tidigt och sent på året. Med dagens höga kravbild på vad barnen ska klara av så tror psykologer vi har talat med att de så kallade "gränsbarnens" sårbarhet förstärks när de inte kan leva upp till kraven. Och då kan de tippa över gränsen och få en ADHD-diagnos. Alltså en social påverkan från samhället som gör att barnets svagheter förstärks.

Tänka diagnoser
Torun Thern är psykolog och arbetar med skolbarn i Karlskrona. Hon tycker det är bra med ADHD-diagnoser. Men hon tror att vi snabbt börjar tänka diagnoser så fort ett barn sticker ut.

– "Och Gud vad han blir arg min lille pojke, han har nog ADHD" och så vill man utreda o titta vidare på det. Men ilska är ju helt normalt hos barn. 

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista