Se programledarna strippdansa: "Rädd det skulle upplevas som sexistiskt"

4:25 min

För två år sedan tog gyminstruktören Mari Lax träningsformen strippaerobic till Karlskrona.

– Jag var rädd att det skulle upplevas lite provocerande och sexistiskt, men tänkte att det bara är jag som kan bevisa att det inte är så, säger Mari Lax på Lok & Motion som gav våra programledare en lektion.

Strippaerobic bygger på dansen och rörelserna från striptease och ger styrketräning och mage och rygg och konditionsträning, enligt Marie Lax.

– Det handlar om att våga röra kroppen på ett kvinnligt sätt, säger Marie Lax.

Varför är det bra att röra kroppen på ett kvinnligt sätt?

– Det handlar om att våga visa kroppen och det gäller givetvis män också. En bra hållning bygger mycket på att våga lyfta upp bröstet och våga visa rumpa och spänna magen. Vi sjunker ofta ihop idag och får problem med nacke och axlar, säger Marie Lax. 

Är det inte sexistiskt då?

– Jag tror såhär: Namnet är det enda som är sexistiskt, strippaerobicen bygger ju på dansen och rörelserna från strippteasen. Och det som är väldigt mycket i "stripp" är styrketräningen för mage-rygg, och det är konditionsträning, det är en pulsbaserad träning som vi kallar för fettförbränningsträning, säger Mari Lax.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sverigesradio.se
Jenny Lindeborg
jenny.lindeborg@sverigesradio.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista