Ronneby

Hjälteduo räddade tjej som fallit i ån

4:30 min

– Det var nog det starkaste jag har känt, styrkan var obeskrivlig.

Martin Haraldsson var själv rädd när han hoppade i för att rädda tjejen som trillat i Ronnebyån i lördags natt, men han kunde inte tveka säger han.

Det var i höjd med Söderbro som Martin Haraldsson och kompisen Robert Rylander i lördags natt hörde hur en kille skrek högt att en tjej trillat i ån. När de kommer fram flyter tjejen i vattnet men börjar snart sjunka.

Kastade sig i
– Då slänger jag av mig kläderna och hoppar i och simmar ut och hämtar henne, berättar Martin Haraldsson.

Efter någon minut får han hjälp i vattnet av kompisen Robert och tillsammans kan de simma till ett ställe där de bottnade. Flickan var troligen panikslagen för hon sprattlade vilt omkring sig. 

– Jag har lärt mig livräddning i skolan och hade henne framför mig så armarna blev fria.

Hjälteinsats av killarna
Efter bara några minuter var räddningstjänsten på plats och snart var både flickan och hennes räddare uppe på land igen.  

Stefan Eriksson, brandmästare på räddningstjänsten i Ronneby, säger att det var en ren hjälteinsats.

– Hennes kläder var tunga, det var strömt och kallt i vattnet så det skulle troligtvis ha slutat illa om inte killarna ryckt in. 

Hur känns det att bli kallad hjälte idag?
– Det är ju skönt att man kanske har räddat någons liv, men det är något man måste göra när man kommer i den situationen, man kan inte tveka, säger Martin.

Och även om han beskriver att han inte kände kylan av allt adrenalin så var det en ganska skakig upplevelse.

– När man såg henne sjunka, ett liv försvinna ner under vattenytan, då var man ganska rädd själv också när man hoppade i.