1 av 2
Ingrid Ljungqvist, som är administrativ chef på Region Blekinge, besvarar kritiken. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 2
Region Blekinges reseräkningar får kritik. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Blekinge

Regionens reseslarv får kritik

Anställda på Region Blekinge reser för miljoner och slarvar med räkningar. Det konstaterar revisorerna som granskat ekonomin. Ingrid Ljungqvist, som är administrativ chef, framhåller att det nu blivit skärpning.

– Vi slarvar inte utan vi har brustit i rutinerna och vi har inte kompletterat allt material till bokföringen, säger Ingrid Ljungqvist.

Revisorerna har ju tittat på flyg, tåg och båt till Gdynia, Bremen, Rönne och Bryssel. Det är fram och tillbaka, hit och dit utan syfte och program. Hur kunde det bli så?

– Vi har expanderat ganska mycket på kort tid och alla personer som har kommit in här hos oss har väl inte haft riktigt klart för sig alla rutinerna.

Miljonresor
Anställda på Region Blekinge reste och bodde på hotell förra året för 2,9 miljoner kronor.

Revisorerna kritiserar att syfte och program ofta inte redovisats.

P4 Blekinge har granskat de 50 dyraste räkningarna på tillsammans 670 000 kronor. Syfte och program fattas för resor på sammanlagt 400 000 kronor.

Skärper sig
I efterhand kompletterar Region Blekinge underlaget och Ingrid Ljungqvist, som är administrativ chef, besvarar revisorernas kritik och framhåller att man nu skärpt sig.

- Den nya rutinen är allting ska kompletteras så fort man får en faktura, för sakgranskning. När man själv har rest så kompletterar man med det material, deltagarförteckningar, agenda och så vidare som finns.

Behövdes det en sån här markering för att det skulle skärpas?

- Vi hade säkert gjort detta förr eller senare ändå men nu kom ju revisorerna i förväg kan man säga innan vi själva.

Jerker Hagman

jerker.hagman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista