Zlataninspirerat projekt får ungdomar att växa

1:32 min

Ungdomar i Blekinge har fått en bättre självkänsla och någonstans att göra av all sin energi och sina idéer, tack vare två ungdomsprojekt. Det menar Aya Al Sadoon, en av projektledarna.

– Förut var jag mer kaxig, säger 15-åriga Linda Sejdijaj.

För ett år sedan lanserades projekten Grow och Efter skolan under parollen "Kan Zlatan, kan vi". Projekt som bland annat har fått Linda Sejdijaj från Karlskrona att växa.

"Gett mig självkänsla"
Att fråga henne vad projekten har gett henne är som att slå på en kran, det bara forsar ur henne.

– Det har gett mig jättemycket. Det har gett mig självkänsla, jag har fått lära mig hur jag ska behandla folk och att jag inte ska döma folk innan jag lärt känna dem. Jag har hjälpt mer folk, förut har jag varit mer kaxig. Har någon kränkt någon har jag kränkt tillbaka men nu vet jag att det inte blir bättre av det, säger Linda Sejdijaj.

Energi på bra saker
Det handlar om två projekt som Region Blekinge och Ungdomsstyrelsen finansierat och som flyter ihop ganska mycket.

Ungdomarna ska inspireras att driva företag och ta tillvara på sina idéer, men också hitta på något meningsfullt på sin fritid, lägga energin på bra saker som idrott och kultur.

Disco och hippielussetåg
15-åriga Linda Sejdijaj och hennes kompisar har gått hippielussetåg och anordnat disco men också bara träffats för att snacka, om livet, självförtroende, vem man är och så vidare.

Dessa sakerna har enligt Linda Sejdijaj blivit av mycket tack vare Aya Al Sadoon, projektledare i Karlskrona.

Tar hand om ìdèer
Aya Al Sadoon säger att projekten har blivit mycket lyckade, runt 400 ungdomar är engagerade i Blekinge. Hon tror att unga ibland behöver hjälp att göra verklighet av sina idéer

– Vi (Aya och den andra projektledaren) växte upp i gäng och undrade mycket vad skulle vi göra. Vi hade så mycket idèer men det var ingen som kunde utveckla idèerna. Det fanns ingen som tog hand om oss, men nu har de den här coachningen och den här möjligheten att utvecklas, säger Aya Al Sadoon.