Karlskronas moderata finanskommunalråd Camilla Brunsberg. Foto: Henrik Olsson/ P4 Blekinge
Karlskrona

Femklövern satsar på betygen

Brunsberg: ”Vi satsar på pedagogiken”
1:31 min

Nästa år lägger femklövern i Karlskrona krutet på grundskolan. Men det sker på bekostnad av administration och IT, som får färre anställda. Det var resultatet av den budget som presenterades igår.

– Nu vill vi prioritera en trygg, kunskapsintensiv skola. Vårt högst prioriterade mål är att barn och ungdomar ska kunna gå ut skolan med godkända betyg, säger Camilla Brunsberg, moderat kommunalråd i Karlskrona.

Målet om att alla elever både i grundskolan och gymnasiet ska lämna skolan med fullständiga betyg i alla ämnen lever vidare. Därför satsar femklövern nästa år 65 miljoner på grundskolan, fördelade på tre år. Femklövern vill också fortsätta ge mer pengar till höjda löner för lärarna.

Sparar på IT
Den nya skolorganisation som antogs för en månad sedan tillsammans med socialdemokraterna frigör ytterligare 40 miljoner kronor till grundskolan. Förra årets skolkarusell är nu ett minne blott, säger Camilla Brunsberg.

– Nu har vi sett till att vi har den bästa skolorganisationen för att kunna lägga pengarna på pedagogik, säger hon.

Och pengarna till skolan får man fram genom att effektivisera adminsitration och IT.

– Vi ser till att använda skattebetalarnas pengar på bästa sätt. Vi kan prioritera välfärden inom budgeten, säger Camilla Brunsberg. 

Bomässa
En nyhet i nästa års budget är en vision om ny Bomässa senast 2020, den senaste var 1993 i samband med att militären lämnade ön Stumholmen mitt i stan. Nu gäller det att sätta en ny hållbar trästad på Pottholmen i fokus.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".