Företagare stäms på mångmiljonbelopp

En 50-årig man från västra Blekinge stäms av ett Stockholmsföretag för avtalsbrott.

Mannen från västra Blekinge ägde tidigare ett företag i fotobranschen, men år 2003 ingick han ett avtal med ett Stockholmsföretag om att överlåta sina aktier dit.

Efter att 50-åringen ingått avtalet ångrade han sig och försökte förhindra överlåtelsen, men utan resultat. Köpet gick igenom och sedan februari i år är Stockholmsföretaget ägare av fotoföretaget.

I oktober i fjol bildade 50-åringen ett nytt fotobolag med en liknande verksamhet. En stor del av hans gamla personal som nu jobbade för Stockholmsföretaget sa upp sig för att gå till mannens nybildade bolag i stället.

Stockholmsföretaget stämmer nu 50-åringen eftersom han enligt dem brutit mot ett konkurrensförbud som de kom överens om. Han har enligt Stockholmsföretaget brutit mot avtalet genom att starta en konkurrerande verksamhet och därför har han gjort sig skyldig till kontraktsbrott.

Enligt stämningen finns också en risk att 50-åringen kommer tillfoga Stockholmsföretaget en betydande ekonomisk skada i framtiden om han inte förbjuds att utöva sin konkurrerande verksamhet. Stockholmsföretaget vill att mannen döms till böter på 5 miljoner kronor.