Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Karlskrona

Åklagare: "Morddömd kan ha fått hjälp"

Peter Ivarssons 28-årige barndomsvän kan ha mördat honom tillsammans med någon annan. Det menar åklagaren inför den nya rättegången i Malmö om knappt två veckor.
– Nu har hovrätten större möjligheter att döma honom, säger chefsåklagaren Pernilla Åström.

Den 28-årige mannen dömdes nyligen till tolv års fängelse för mord på sin barndomsvän Peter Ivarsson. Men rätten var delad.

Lagmannen Pia Johansson ville fria 28-åringen helt och hållet, medan de tre nämndemännen ville fälla honom. Så blev det också.

Men inför hovrättsförhandlingarna i Malmö om några veckor har åklagarens bild av händelserna i somras ändrats.

I sitt nya åtal skriver Pernilla Åström att 28-åringen kan ha mördat Peter Ivarsson tillsammans med någon annan. Men denna andra person är namnlös och Pernilla Åström har ingen särskild person i åtanke, utan det handlar helt enkelt om att öka chansen för att 28-åringen fälls även i hovrätten.

– Min bedömning är fortfarande att han har varit ensam. Men jag vill öppna upp för att domstolen ska kunna döma honom även om han har gjort det tillsammans med någon eller några. Om hovrätten kommer fram till att 28-åringen inte har begått mordet själv så kan han fortfarande dömas om jag skriver in att han gjort det med någon annan, säger Pernilla Åström.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se
Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista