1 av 2
Några av deltagarna i pilgrimsvandringen till Grönadal samlas på Fredrikskyrkans trapp i Karlskrona. Foto: Annelie Lundin/ Sveriges Radio
2 av 2
Ann-Sohie Emilsson är volontär i Karslkrona stadsförsamling och har själv tillverkat pilgrimsstaven. Foto: Annelie Lundin/Sveriges Radio
Blekinge

Nu kan du vallfärda genom Blekinge

"Intresset blir större och större"
1:37 min

Blekinge har fått en egen pilgrimsväg. Den invigs nu under veckan med bland annat vandringar och mässor.

Pilgrimsvägen sträcker sig från Kiaby i väster till Karlskrona i öster. Igår hölls pilgrimsmässa i Fredrikskyrkan i Karlskrona och sedan gav sig i ett tjugotal vandrare iväg mot Grönadal som var dagens etappmål.

Djupa möten
En av de som pilgrimsvandrade igår var Jannike Nordensson och hon menar att människor möts på djupare nivå genom att gå tillsammans:

– Därför att när man har vandrat en halvmil tillsammans, då släpper alla fasader och hämningar och man kan bara vara. Man kommer in i den här rytmen, som en gemensam dans nästan. Man delar en gemensam naturupplevelse och en andlig upplevelse. Oavsett om man är religiös eller inte så är det en andlig vandring lika mycket som en fysisk, säger Jannike Nordensson.

Invigning på söndag
En grupp pilgrimer vandrar från Karlskrona och en grupp från Kiaby för att sedan mötas i Bräkne-Hoby. Där kommer biskop Antje Jackelén att officiellt inviga pilgrimsvägen vid en mässa på söndag eftermiddag. Att Skåne redan sedan tidigare hade en pilgrimsväg är grunden i att det nu också finns en genom Blekinge, berättar Ulla Hällsén som sedan varit med och planerat pilgrimsvägen.

– Då föddes idén om att man skulle försöka knyta ihop hela stiftet, säger Ulla Hällsén. Tanken är att vem som helst som känner för att vandra ska kunna använda pilgrimsvägen.

– Lång väg eller kort väg, man ska kunna nyttja den som man själv känner att man vill, säger Ulla Hällsén.

Att det finns ett intresse för pilgrimsvandringar märks, menar Ann-Sophie Emilsson som är volontär i Karlskrona stadsförsamling.

– Jag ser ju att det blir större och större. Vi har haft korta pilgrimsvandringar inne i stan och det har blivit fler och fler deltagare, så jag tror att det är ganska stort, säger Ann-Sophie Emilsson.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".