Blekinge

Fler elfordon ska rulla på länets vägarna

1:32 min

I framtiden är det meningen att det ska finnas en hel del elfordon på vägarna. Det är tanken bakom det nystartade projektet Greencharge Sydost.

Elbilsprojektet är ett samarbete mellan 18 kommuner i Småland och Blekinge samt en del privata företag i elbilsbranschen. Projektet leds från Blekinge tekniska högskola.

Högskolans roll i projektet är bland annat att ta fram kunskap om vad som har betydelse för att fler kommuner, företag och privatpersoner ska investera i elbilar, bussar och cyklar.

– Elbilar har mycket högre effektivitet än förbränningsbilar. Det är mot elbilar vi är på väg, men vi vill skynda på processen, säger projektledaren Henrik Ny.

Enligt Henrik Ny finns det flera saker som man måste titta på för att få fler att satsa på elbilar. Dels handlar det om ekonomi, dels handlar det om tillgänglighet till bland annat laddstolpar.

Från de involverade kommunernas håll finns ett löfte om att skaffa fem till femton elbilar var under en treårsperiod.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista