Shahla Rajaee tror att det finns förutsättningar att sluta konsumera för mycket. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Karlskrona

"Man ska tänka först om man verkligen behöver"

"Tänka först om man verkligen behöver"
1:42 min

När svenskarna listar de största hoten mot sin privatekonomi har konsumtion gått om stigande elpris på tredje plats, visar en ny Sifoundersökning.

Men Shahla Rajaee i Karlskrona, som har läst hållbar utveckling på BTH, tycker att det finns förutsättningar för att sluta köpa för mycket.

– Jag tror att det är olika från person till person och familj till familj men att vara duktig på att köpa saker är rotat i kulturen i Sverige. Många har hållbarhet i tankesättet och att använda saker så många gånger som möjligt. Man kan även köpa saker second hand vilket inte är vanligt i många andra länder. Många vet om att man ska tänka först innan man köper om man verkligen behöver eller inte, säger Shahla Rajaee.

Mörkaste orosmolnen
Sifo har på uppdrag av Telge Energi frågat svenskarna om vilka de mörkaste orosmolnen över privatekonomin är.

På tredje plats har den egna köplusten gått om stigande elpris på listan över de värsta hoten. Arbetslöshet och höjd ränta är precis som förra året de största farhågorna.

Överdriven oro
Men Shahla Rajaee som kommer från Iran tycker att mångas oro är överdriven.

– Här är ekonomin stabil om man jämför med andra länder i Europa eller i Asien. Här i Sverige har unga människor jobb, de kan bo ensamma, spara pengar, resa och ha vad de vill. Kanske inte tillräckligt mycket pengar för att köpa en lägenhet eller den finaste bilen men lagom för att börja spara och investera i olika saker och bli glad i livet. Jag tror inte att man ska vara orolig, säger Shahla Rajaee.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Ekonomioro

Det ser svenskarna som de största hoten mot sin privatekonomi det närmaste året:

(Förra årets siffror inom parentes)

1. Någon i familjen blir av med jobbet 32 procent (30)

2. Ökade räntekostnader 14 procent (19)

3. Min egen konsumtion 12 procent (9)

4. Ökande elpriser 11 procent (20)

5. Nedgång på aktie-/fondmarknaden 9 procent (7)

Källa: Telge Energi, Sifo (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".