Blekinge

Islamiska föreningen vill utbilda imamer i Sverige

1:31 min

En undersökning av Uppdrag Granskning visar att många imamer ger kvinnor rådet att inte polisanmäla om de blir misshandlade av sin make. Islamiska kulturföreningen i Karlskrona välkomnar undersökningen och hoppas att imamer i framtiden ska kunna utbildas i Sverige.

Mulo Djopa är sekreterare i Islamiska kulturföreningen i Karlskrona och han menar att det är viktigt att imamerna utbildas i Sverige så att traditioner och värderingar från andra länder inte följer med in i moskéerna i Sverige.

– De som jobbar med detta ska bli utbildade för det. Man kan inte använda en person som är inkallad från ett annat land och bara bor här en viss tid. Han har mycket med sig av sin egen tradition från sitt land, inblandat i islam.

Vill ha utbildning i Sverige
Mulo Djopa vill att politikerna ska ta tag i problemen och se till att imamer ska kunna utbilda sig i Sverige, precis som det går att göra i flera andra europeiska länder.

Det var i onsdags som SVT:s Uppdrag Granskning visade intervjuer med imamer från tio moskéer i landet. Nio av ledarna för moskéerna säger att det är okej med månggifte, sex av tio svarar att kvinnan inte ska polisanmäla mannen för misshandel och en lika stor andel anser att kvinnan måste ha sex med mannen mot sin vilja.

Välkomnar granskning
Mulo Djopa från Islamiska kulturföreningen i Karlskrona säger att han tar avstånd från allt detta och att han välkomnar en undersökning som den här.

– Det är bra, det tycker jag. Väldigt bra. Vi är inte något som är instängt för sig själv, vår religion är något som är öppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista