Allt fler singlar söker kärleken på nätet. Foto:Sandra Qvist/Scanpix
sverige

Dyrt och lurigt med nätdejting

1:45 min

I takt med att allt fler vänder sig till dejtingsajter på internet för att söka kärleken, ökar också anmälningarna mot sajterna. Förra året fick Konsumentverket in sammanlagt 90 anmälningar, nästan en fördubbling från året innan.

Match.com, firstdate, e-darling, B2, Match4me, Mötesplatsen, Parship, listan kan göras hur lång som helst över dejtingsajter på internet. De flesta hemsidor lockar med ett gratis medlemskap, men sedan kan det kosta skjortan. Trenden är tydlig - allt fler drabbas av oseriösa dejtingföretag.

Det är din registrering på dejtingsidan som är gratis, men så snart du vill läsa andra singlars profiler eller skriva till någon så uppmanas du att lösa ett medlemskap. Det är då det börjar kosta pengar, i vissa fall stora pengar. Från 100 kronor till uppemot 600 kronor i månaden, inte alls gratis som reklamen har sagt.

Abonnemangen förlängs ofta automatiskt i flera månader om du inte själv aktivt säger ifrån, och då är det betydligt högre priser som gäller, pengar som dras automatiskt från ditt kontokort varje månad.

Det är just den vilseledande prisinformationen som gör att anmälningarna mot datingsajterna ökar enligt Konsumentverket. För varje år som går som blir de också fler, nätdejtarna, då nätdejting blivit allt mer accepterat i alla åldrar.

Radar
radar@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista