1 av 3
Karta Blekingeleden med tryckåret 1989. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
2 av 3
Malin Hagberg-Andersson på Turistbyrån i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
3 av 3
Johan Holmgren informationsansvarig på Region Blekinge pekar ut Blekingeledens början. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Blekinge

Larm om vilseledande kartor gav ingen effekt

Fortfarande säljs vilseledande kartor över Blekingeleden, trots att Friluftsfrämjandet i Karlskrona redan för 1,5 år sedan slog larm om att de var felaktiga. Malin Hagberg-Andersson på Karlskronas turistbyrå beklagar att de tvingas sälja kartor som inte har uppdaterats på över 20 år.

– Vi har inte det uppdraget och tyvärr inte den ekonomiska möjligheten att själva ta fram sådana här blad, hade vi haft det hade vi med all sannolikhet gjort det, säger hon.

Varje kommun i länet har ansvar för sin del av Blekingeleden, men ingen har ett övergripande ansvar för att uppdatera kartorna.

Friluftsfrämjandet varnar
När Friluftsfrämjandet i Karlskrona för 1,5 år sedan hade gått leden i sin helhet, konstaterade Ulla Holm i föreningen att standarden var minst sagt skiftande.

På flera håll saknades markeringsstolpar, och följde man en av kartorna i Olofström hamnade man i ett vattenfyllt dike, eller lurades ut på ogenomträngliga kalhyggen.

Vandrarna fick gå omvägar för att hitta rätt igen.

Turistbyråerna rear
Och på turistbyrån i Karlskrona säger Malin Hagberg-Andersson att de tvingas skicka med stora buntar med tilläggsinformation för att det ska stämma någorlunda.

Så i Karlskrona och Karlshamn har turistbyråerna nu sänkt reapriset ytterligare, berättar Jola Noreklev.

– Nu får du alla tolv etappkartorna för 50 kronor, för de har ju några år på nacken nu, säger Jola Noreklev.

Och bägge säger att många köper kartorna, men att de har inte hört några klagomål från missnöjda vandrare.

Region Blekinge aktualiserar
Det har däremot informationschef Johan Holmgren på Region Blekinge, som har kommunernas uppdrag att få turismen i Blekinge att blomstra.

– Det är inte rimligt att det är så här, antingen fixar man nya kartor och gör den här leden till något att vara stolt över eller så lägger man ner, säger Johan Holmgren, som nu ska ta upp frågan med kommunernas turistchefer.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista