1 av 2
Före detta missbrukarna Inger Andrén och Anneli Liljegren bjuder gamla vänner som fortfarande missbrukar på smörgåsar och kaffe i "Fristaden" i Hoglands park. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kvinnorna bakom Fristaden, Inger Andrén och Anneli Liljegren, omfamnar varandra i Hoglands park i Karlskrona. Foto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio.
Karlskrona

I "Fristaden" bjuds ensamma på fika och sällskap

7:36 min

Varje tisdag och torsdag dukas det upp kaffe och smörgåsar på några bänkar i Hoglands park. Missbrukare, hemlösa, ensamma - alla är välkomna.

– Det är en fristad, där kan de komma och känna sig som människor, säger Inger Andrén.

Inger Andrén och Anneli Liljegren säger att de hade varit glada om det hade funnits något liknande när de själva var fast i sitt missbruk, för ett tiotal år sedan.

Tanken har funnits länge
– Jag har tänkt i många år och och velat ha igång en verksamhet i Karlskrona, berättar Inger.

Länge hängde det på att hitta rätt lokal men sedan slog det henne.

– Vad ska jag med lokal till, jag kan ju ta min kaffekanna och mina smörgåsar och gå ner i parken och sätta mig, så får de komma dit.

Inga pekpinnar
De vill inte komma med några pekpinnar, inte döma och inte ställa krav, bara finnas där på tisdagar och torsdagar klockan elva på förmiddagen. Fikat betalar de med sina egna sjukbidrag. Men det är egentligen inte mackan och kaffet som är det viktiga.

– De kan ha hela frysen full hemma, det spelar ingen roll, det är gemenskapen som är viktigt, att få sitta ner och prata lite, säger Anneli.

Hon vet vad hon pratar om.

– Det var ingen dans på rosor och det är inget liv jag önskar någon, det är misär, tråkigheter och massa konsekverser.

Saknas skyddsnät
Inger berättar att många av de som kommer till träffarna är såna som hon själv suttit i parken och druckit med tidigare.

– Men de flesta jag drack med är borta idag.

Inger säger att hon saknar ett rejält skyddsnät i Karlskrona för de som behöver hjälp att få ordning på exempelvis sitt missbruk.   

– Det är precis som de tror att behovet inte finns i Karlskrona men jag anser att behovet finns till väldigt stor del här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista