Jens Harrysson konstaterar att det är en tung dag för inrikesflyget. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Ronneby

Konkursen ritar om flygkartan

1:19 min

Flygbolaget Skyways konkurs får konsekvenser för stora delar av flygtrafiken i sydöstra Sverige. Flygplatsen utanför Kristinstad står nu helt utan trafik och i Växjö återstår bara ett flygbolag.

Skyways begäran om konkurs får ringar på vattnet i stora delar av sydöstra Sverige. De nära fyrtio tusen passagerarna som flugit från Kristianstad står helt plötsligt utan avgångar och i Växjö återstår bara ett bolag.

– Jag tycker det är extremt tråkigt med Skyways konkurs och det är inte speciellt bra för branschen, säger Jens Harrysson som är vd på Blekingeflyg med trafik mellan Ronneby och Bromma.

Resenärer från Skåne
Det här gör att blickarna från framför allt Kristianstad riktas mot flygplatsen i Kallinge som redan i morse fick ta emot resenärer från nordöstra Skåne.

– Ja de kom med på våra tidiga flyg så det har gått bra, säger Mona Grönqvist som är flygstationschef i Kallinge.

Tufft läge
Hon tror att framtiden är mycket tuff för flygplatsen utanför Kristianstad om inget händer snabbt.

– Vi har 227 000 passagerare årligen och jag tycker att det är tufft. Jag kan bara tänka mig hur det då är för Kristianstad med sina 39 000 resenärer.

Styrelsen för Kristianstads flygplats sitter i eftermiddag i ett krismöte där man bland annat ska se över möjligheten att ordna ny trafik till flygplatsen och vilka de ekonomiska konsekvenserna av Skyways konkurs kommer att bli.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista