Foto: Carina Melin/Sveriges Radio.
Johannishus

Hövdingar bodde på Johannishusåsen

1:32 min

Flera fynd har hittats vid utgrävningarna på Johannishusåsen. Utgrävningarna genomförs med anledning av Karlskrona kommuns vattenreningsprojekt och att fynd och lämningar har hittats i området.

Enligt Susanne Ström på Blekinge museum handlar det om föremål i keramik och en pilspets. Fynd som härrör sig från tiden 2400-1800 före Kristus.

Tillsammans med tidigare fynd av spår av glasbägare och en decimeterstor keltisk mask, visar de nya föremålen att det var den tidens aristokrati, som stormän och hövdingar, som bodde på Johannishusåsen.

Influenser från Europa
De som befolkade åsen långt tillbaka i historien hade också goda förbindelser med resten av Europa. Redan under stenåldern var de ute och rörde på sig.

– Det har varit väldigt mycket rörelse. Det är uppenbart med de föremål vi hittat, med kulturella influenser, hur rörligt det varit och hur mycket kontakt det varit med andra kultursfärer. Och det är inte bara andra sidan dalgången som vi ser kontakt med, utan det är långväga, säger arkeolog Mikael Henriksson.

Befolkades tidigt
Utgrävningarna har också visat att åsen befolkades tidigare än man trodde, redan 3000 före Kristus.

– Där har vi för första gången i Blekinges historia kunnat följa de här spåren. Det är boendemiljöer och olika typer av husgeråd som vi hittar, men också olika typer av hantverk och aktivitetsytor. Så det är ett ganska mångtydigt pussel som vi har att lägga, säger Mikael Henriksson.

I slutet av mars startade utgrävningarna och de kommer att pågå ytterligare någon månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista