1 av 2
Olle Melin visar den telefonväxel som finns i sammanställningsrummet. Foto: Maria Flemström/Sveriges radio
2 av 2
Malene Bergström, administratör på Statens fastighetsverk.
Karlskrona

"Hela Aspö är som en schweizerost"

3:10 min

Många undrar säkert över vad som döljer sig under marken vid den gamla kustartilleripjäsen vid Ellenabben på Aspö. På lördag öppnar Statens fastighetsverk den hemliga försvarsanläggningen för allmänheten.

Eldledningsplatsen Nya Ellenabben på Aspö är ett statligt byggnadsminne och det enda bevarade i sin sort i Sverige.

– Vi är inne i en hemlig anläggning som skulle försvara Sveriges kust, hålla reda på fienderna som närmade sig och meddela kanonerna nere vid vattnet att nu får ni skjuta, berättar Malene Bergström, administratör på Statens fastighetsverk.

Öppnas för allmänheten
På lördagen öppnar Statens fastighetsverk Drottningskärs kastell på Aspö för allmänheten. Förutom kastellet finns också möjlighet att besöka de hemliga rummen Ellenabben och Gruvan.

– Gruvan är en radarspaningsplats, den är något äldre än Ellenabben, den är byggd på femtiotalet. Den var i bruk ända fram till 2000. Den är också en förläggning, men för radarspaning, säger Malene Bergström.

Sammanställningsplats
Olle Melin är pensionerad officer vid kustartilleriet i Karlskrona och han kommer att finnas på plats för att guida besökarna i Ellenabben, där han själv tillbringat en stor del av sitt yrkesverksamma liv. S-platsen är ett annat ord för sammanställningsplats, berättar han.

– Det är här alla värden för stridsledning och eldledning sammanstrålar. Här har man kontakt med sina underställda förband, med spaningsförband och med de övriga delarna av batteriet för att få en så optimal ledning som möjligt.

– De som jobbade vid skrivbordet jobbade med kustartilleriets sena stridsledningssystem, som jag inte vet så mycket om eftersom det kom till efter min pensionering. De satt och jobbade med den. I övrigt stod man på sina olika platser eller satt vid växeln som vi kallar för trafikkopplare eller satt här och skötte radioapparaterna. Och så fyllde man i alla de olika tablåer som fanns om mållägesbestämmelser, beredskap, sambandsbestämmelser och mycket annat, berättar Olle Melin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista