1 av 8
Hackspetten behöver gamla och döda träd för att bygga bo. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
2 av 8
Annika Lydänge är biolog på länsstyrelsen och konstaterar att många arter i Blekinge är hotade. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
3 av 8
Lyckeby ekebacke är ett av naturreservaten i länet. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
4 av 8
I Lyckeby ekebacke sparas äldre träd. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
5 av 8
Tumlaren är akut utrotningshotad. Foto: Anna Roos/Scanpix
6 av 8
Även laxen är hotad. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.
7 av 8
Sandödlan är en av 1 200 arter i Blekinge som riskerar att dö ut. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
8 av 8
Uttern tillhör Blekinges hotade arter. Foto: Länsstyrelsen.
Blekinge

"Väldigt många arter minskar i snabb takt"

Blekinges natur är hotad. 1 200 djur och växter i länet riskerar att dö ut om ingenting görs.

– Det är väldigt många arter som minskar i snabb takt men förhoppningen är att stoppa den minskningen. Så vi får se i framtiden hur väl vi lyckas, säger Annika Lydänge, som är biolog på länsstyrelsen.

Tidigare har P4 Blekinge rapporterat om ejdern, som inte är den enda hotade arten i länet.

Kan dö ut
Sången från flera fåglar kan tystna i framtiden, till exempel kornknarr och skräntärna. 1 200 växter och djur i Blekinge riskerar utrotning. 100 av dem finns på en akutlista, bland annat tumlare, utter och mosippa.

Bovarna är det moderna jordbruket, kalhyggen och utfiskning. Övergödning, klimatförändringarna och miljögifter är andra.

Gör räddningsinsatser
Länsstyrelsen har flera räddningsaktioner och hoppas på hjälp från markägare, företag och enskilda.

Annika Lydänge, som är biolog på länsstyrelsen, berättar mer om vad arthotet beror på och varför det är viktigt att agera.

"Förstör miljön"
– Ja, det beror mycket på oss människor att vi förstör deras miljöer. Man har till exempel dikat ut väldigt stora arealer våtmark för att odla istället. Till exempel jordbruket och skogsbruket har förändrats mycket de senaste 50 till 100 åren och förändrats från ett mer småskaligt och varierat till att vara väldigt stora arealer med ensartade odlingar och skogar. Till exempel planterade granar i stället för mer varierade naturliga skogar.

Varför är det vikigt att göra något åt arthotet?

– Dels kan man säga att alla arter har ett bevarandevärde och en rätt att existera. Man kan också tänka på kommande generationer och att ens barn och barnbarn ska få uppleva en gammalskog eller en blommande slåtteräng. Sen finns det ju också rent själviska eller egoistiska argument. De här arterna gör många gratistjänster åt oss redan. Till exempel pollinering av frukter och grönsaker. Försvinner de pollinerande insekterna, då blir det ont om mat för oss också.

Går det att göra något åt det?

- Ja, absolut. Det är det vi jobbar med för fullt just genom att till exempel gräva dammar eller skydda de områden där många av de här arterna finns, säger Annika Lydänge.

Jerker Hagman
jerker.hagman@sr.se

Blekinge har 1 200 hotade arter

I Blekinge räknas 1 200 olika djur, växter, insekter och svampar som hotade i varierande grad. Det vill säga att de finns med på den så kallade rödlistan som Sveriges Lantbruksuniversitet sammanställer över arter som riskerar att dö ut. 

Länsstyrelsen i Blekinge gör särskilda räddningsinsatser för 100 arter. Några exempel är havsörn, grönfläckig padda, lax, knubbsäl, flodpärlmussla, silversandbi, myrlejonslända, månhornsbagge, dvärgjohannesört och blåfotad taggsvamp.

I hela Sverige riskerar 2 000 arter utrotning och det är fem procent av landets växter och djur.

Källor: Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Artdatabanken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".