Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Blekinge

Dyrare att vara hyresgäst men mer riskabelt att äga eget

1:24 min

De senaste 16 åren har priset på bostäder ökat så mycket att det varit lika lönsamt att äga sin egen bostad som att satsa pengarna på aktier. Det konstaterar Statens bostadskreditnämnd i en rapport.

Rapporten visar också att det är dyrare att hyra än att köpa sitt boende, men att skillnaden bara är marginell. Samtidigt är det tryggare att hyra, säger Alexandra Leonhard som har skrivit rapporten.

Stora risker med eget
Om man äger boendet sitter man med risken alldeles själv om något skulle hända, till exempel att man blir av med jobbet. Om priset på bostaden har sjunkit blir skulderna plötsligt mycket större än vad bostanden är värd.

– Då sitter du i en jättesvår situation, säger Alexandra Leonhard.

Tvingas köpa på grund av brist
I bostadskreditnämndens rapport konstateras också att många av hushållen med stora bostadslån skulle haft en högre välfärd som hyresgäster. Bristen på hyresrätter tvingar dock många att köpa sin bostad trots att de hellre skulle valt att hyra lägenhet.

En som bor och trivs i hyreslägenhet men som ändå är på väg att köpa hus är Anita Andersson i Karlskrona.

– Vi har trivts bra med att slippa ta eget ansvar-biten.

Ingrid Elfstråhle
ingrid.elfstrahle@sr.se

Jenny Lindeborg
jenny.lindeborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista