Sweden Rock vill betala 600 000 kronor till Stim. Det tycker Stim är för lite. Foto: Scanpix.
Sölvesborg

Tvisten mellan Sweden Rock och Stim växer

1:24 min

Konflikten mellan Sweden Rock Festival och upphovsrättsorganisationen Stim växer. Nu ger sig låtskrivarna in i tvisten, som handlar om hur mycket pengar festivalen ska betala för musiken som spelas, pengar som bland annat går till låtskrivarna.

I en debattartikel i Aftonbladet menar låtskrivarna att festivalens agerande är allt annat än rock'n'roll. Låtskrivaren Fredrik Thomander är en av dem som står bakom debattartikeln.

Sveriges största festival
– Vi tycker att det är sorgligt att Sveriges största festival, som går med en sådan enorm vinst, inte kan betala det de ska enligt avtal till Stim, säger Fredrik Thomander.

Festivalen är beredd att betala 600 000 kronor. Det borde vara mer, enligt Stim, men exakt hur mycket pengar som borde betalas har Mattias Franzén på Stim svårt att säga.

Ingen redovisning av intäkter
– Det är det vi inte vet, eftersom Sweden Rock inte redovisar sina biljettintäkter till oss. Det ska de göra enligt de licensvillkor som gäller. Men de har inte gjort det - de har slarvat med både inbetalningar och redovisning.

Martin Forssman är presschef på Sweden Rock och han håller inte med.

– Vi är helt på det klara med att vi ska betala och att låtskrivarna ska ha ersättning för sitt arbete. Vad det handlar om är huruvida Stim helt ensidigt ska få diktera avtalsvillkoren, säger Martin Forssman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista