Pia Johansson är chef på Blekinge tingsrätt, som rapporterar fler hotfulla situationer. Foto: Jerker Hagman/Sveriges Radio.
Blekinge

Tingsrätten höjer säkerheten efter mc-konfrontation

"Vem som helst kan följa en rättegång"
1:37 min

Oenigheten mellan mc-gäng i länet har också visat sig inne på Blekinge tingsrätt. När två medlemmar i Outlaws stod inför rätta för utpressning dök Hells Angels upp och tingsrätten har rapporterat händelsen som hotfull.

– Ett gäng kom hit till domstolen. Det är ju offentliga förhandlingar så vem som helst kan följa en rättegång, säger Pia Johansson, som är domstolschef.

Vad var problemet med att gänget dök upp här?

– Det kunde ju vara så att folk kände ett obehag och skulle bli rädda för att berätta vad de ville.

Utpressningsmål
Under ett utpressningsmål i början av maj mot två medlemmar i Outlaws dök ett konkurrerande mc-gäng upp. Enligt uppgifter till P4 Blekinge var det Hells Angels.

Tingsrätten har rapporterat händelsen till Domstolsverket. Rapporterna om hot eller andra brott mot inblandande i rättegångar blir allt fler sedan man började föra ny statistik 2008.

Fler vakter
Blekinge tingsrätt har nu ständigt en larmbåge innanför dörren och fler vakter. I sommar blir det också en lagändring om skärpt säkerhet på domstolarna.

– Det är till hjälp i det fortsatta säkerhetsarbetet att man gör en rapportering till Domstolsverket, säger Pia Johansson.

 Vad kan man dra för slutsats av den här händelsen inför framtiden?

– Att man ska vara väl förberedd och göra en hotbilds- och en säkerhetsanalys inför varje förhandling, beroende på målets karaktär och dem som är inblandade, säger Pia Johansson.

Jerker Hagman

jerker.hagman@sr.se

Hot i domstolar

Sedan 2008 tar Domstolsverket emot incidentrapporter om hot, skadegörelse, våld eller andra brott som sker mot de inblandade i samband med rättegångar i Sverige.

2008: 170 incidenter.

2009: 188.

2010: 225.

Källa: Domstolsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".