Personalen är duktiga på att tvätta händerna efter behandlingen - men inte innan. Foto Maja Jakobsson/Scanpix.
Blekinge

Tvättar inte händerna ordentligt - går miste om en miljon

4:29 min

Det är fortfarande dåligt med hygienrutinerna på Blekingesjukhuset. Och att personalen bland annat inte tvättar händerna som de ska gör att landstinget går miste om 1-2 miljoner kronor.

Trots att landstinget jobbar med att förbättra vårdhygien och patientsäkerhet är det bara 56 procent av personalen som följer alla sju punkterna i de grundläggande hygienrutinerna och klädreglerna, enligt Sveriges Kommuner och Landstings senaste mätningar.

Det handlar bland annat om att tvätta händerna både innan och efter behandlingar och att använda handskar och plastförkläde.

"Stort problem"
Thomas Troëng som är chefläkare för Blekingesjukhuset säger att detta inte är acceptabelt.

– Det är ett stort problem och vi kommer arbeta mycket med det här framöver. Vi måste försöka ändra folks vanor, till exempel om man alltid har en klocka eller ring på sig. Det får man inte.

Thomas Troëng uppmanar nu patienter att påpeka, på ett vänligt sätt, om man till exempel ser att en läkare inte tvättar händerna innan undersökningen börjar. Eller om någon har smycken på sig.

Går miste om pengarna
I och med att Blekingesjukhuset inte når upp till det nationella målet på 64 procent så går landstinget miste om pengarna som betalas ut till de som klarar målen.

- Det handlar om en miljon eller två och det är klart att det hade varit gott att få det i kassan, säger chefläkaren Thomas Troëng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista