Trikiner kan förekommma i exempelvis rå köttfärs. Foto: Jim Cole/SCANPIX

Parasitsjukdomen trikinos slog rekord i Blekinge

1961 drabbades Blekinge av Sveriges hittills största utbrott av parasitsjukdomen trikinos, 338 personer insjuknade och orsaken visade sig vara smörgåspålägg från Kristianstad.

Trikinos är en så kallad zoonotisk sjukdom, vilket betyder att den kan överföras från djur till människor och orsakas av att man får i sig otillräckligt tillagat kött som innehåller trikiner. Ett berömt fall är nordpolsfararna Andrée, Strindberg och Fraenkel, som en del forskare menar dog i just trikinos efter att ha ätit smittat isbjörnskött.

När smittskyddsläkaren Rickard Eitrem skulle skriva en medicinsk återblick i ämnet kontaktade han Blekinge Läns Museum för att få mer information om det här utbrottet, men där fanns inga uppgifter alls:

– Nej märkligt nog fanns inget i arkiven, så vi bestämde oss för att ändra på det.

Sagt och gjort, nu vill Blekinge Museum och Landstinget i Blekinge få tag i personer som var med när det här inträffade för att arrangera ett berättarcafé på muséet.

– Jag har gamla journaler med uppgifter om patienter som drabbats som jag övertog av min företrädare, säger Rickard Eitrem, men det vore spännande att få fler ögonvittnesskildringar. 

Kontrollen av slakterier var lika strikt 1961 som den är idag, men vad var det då som hände?

Enligt uppgifter som kommit fram så pekar allt på att det var Herrgårdskorv som var boven i dramat. En gris slaktad i Kristianstad visade sig vara smittad, och detta drabbade alltså Blekinge ovanligt hårt. Men enligt Rickard Eitrem så behöver man inte gå runt och oroa sig för trikinos:

– Jag har under mina snart 40 år inom yrket aldrig sett ett trikinosfall, säger smittskyddsläkare Rickard Eitrem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".