Lokförare Maria Rooth fick för några år sen en jobbrelaterad hjärtinfarkt och blev uppsagd. Idag har hon en ny arbetsgivare som hon trivs med och kör timmertåg. Här tillsammans med barnbarnet Emileon. Foto:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
Fågelamara

Stress på jobbet leder till hjärtinfarkt

2:17 min

Maria Rooth från Fågelmara är lokförare och 2006 drabbades hon av hjärtinfarkt och hon är övertygad om att det var situationen på uthyrningsföretaget där hon jobbade som var orsaken.

– Jag mådde väldigt dåligt när jag jobbade där och vi hade ingen backup från företaget, berättar Maria Rooth.

Hon var fackligt aktiv och försökte utan framgång få till ett kollektivavtal.

Miste jobbet
När hon drabbats av hjärtinfarkt fick hon besked från arbetsgivaren att hon miste sin fasta anställning eftersom hon direkt efter hjärtinfarkten inte kunde jobba som lokförare.

– Men då gick mitt fackförbund in för det får inte gå till riktigt så som de ville, säger hon.

Över 400 dog
Stress på jobbet, oregelbundna arbetstider och att inte kunna påverka sin arbetssituation leder till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en ny forskningsrapport som gjorts på Umeå universitet och som Arbetsmiljöverket har beställt.

År 2007 drabbades 2 800 personer av hjärtinfarkt på grund av sitt jobb och av dem dog över 440.

Och arbetsplatser som nämns särskilt i rapporten är vård, skola och omsorg, hotell och restaurang men även transportsektorn.

När det gäller stroke finns det studier som visar att 15 procent av strokefallen bland vuxna orsakas av stress på jobbet.

Inte förvånad
Leif Aringer, är medicinsk expert vid Arbetsmiljöverket. Han är inte särskilt förvånad över resultatet i rapporten utan tycker att de mer fått svart på vitt.

– Det finns ju tidigare studier men vi tyckte vi behövde en ordentlig kartläggning för att få en uppfattning av omfattningen.

Det här är en utveckling som kan vara svår att vända, men Leif Aringer säger att man inte får ge sig.

– Men det är knepigt, det är det, säger han.

Ingrid Elfstråhle
ingrid.elfstrahle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista