1 av 4
Foto: Karin Åkesson
2 av 4
Foto: Räddningstjänsten.
3 av 4
Branden i en bilverkstad utanför Istaby under torsdagen. Foto: Karin Åkesson
4 av 4
Foto: Karin Åkesson
ISTABY

Branden i bilverkstaden släckt

1:44 min

Räddningstjänsten har nu lämnat den nerbrunna bilverkstaden i Istaby utanför Sölvesborg. Släckningsarbetet har pågått hela natten och dagen men nu är alla avspärrningar hävda. De boende på de fyra fastigheter som fick evakueras har också kunnat återvända.

Det var i går kväll som verkstaden härjades av den kraftiga branden och boende uppmanades att gå inomhus och stänga fönster och ventilation på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

– Det var kolsvart och stickande rök som gled in mot samhället, mot Sölvesborg till, och röken syntes över hela Listerlandet. Till och med den tankbilshjälp vi rekvirerade från Bromölla har nästan kunnat navigera sig efter röken, säger Jonas Petersson, som är räddningschef i beredskap.

– Vi utrymde tre fastigheter i samband med branden, en person som var svår att få ut blev kvar, säger kollegan Magnus Kärvhag.

Ingen ska dock ha fått några rök- eller andra skador.

Explosion
Minst en explosion inträffade i byggnaden, förmodligen på grund av att det fanns gasflaskor i bilverkstaden, säger Magnus Kärvhag. Polisen spärrade av ett större område kring verkstaden just på grund av explosionsrisken.

Larmet kom strax efter åtta på torsdagskvällen och när räddningstjänsten kom till platsen var byggnaden övertänd. Släckningsarbetet försvårades på grund av gasflaskorna.

– Vi lyckades få ut några av gasflaskorna, men tyvärr inte alla. Så resten av insatsen fick vi akta oss för de gasflaskor som fanns kvar, säger Jonas Petersson.  

Stor spridningsrisk
Strax efter tio hade man fortfarande inte branden under kontroll och spridningsrisken bedömdes som stor. Boende uppmanades att gå inomhus och stänga fönster och ventilation på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

Men strax före klockan 23 hade man branden under kontroll och det förelåg inte längre någon risk för spridning.

Orsak okänd
Byggnaden rasade ihop senare under kvällen och röken avtog kraftigt.

Som mest var det 20 man som arbetade med släckningen. Under natten och morgonen fanns räddningstjänsten kvar med fem man som bland annat jobbade med att kyla gasflaskorna som är kvar i byggnaden.

Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning så fort det är möjligt. Jonas Petersson vågar inte sia kring vad som kan ha orsakat branden.

– Vi har inte ens hunnit oss på en gissning där faktiskt utan vi har koncentrerat oss enbart på vad vi måste göra för att begränsa det här.

Julia Milder / Ekot
Anna-Cajsa Torkelsson
anna-cajsa.torkelsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista