Jeanette Andreasson-Sjödin, S, Kalle Sandström, S och Sara Högelius V. Foto: Carina Melin/ Sveriges Radio.
Blekinge

Ny avdelning för äldre i Karlshamn nästa år

1:33 min

En ny avdelning för äldre i Karlshamn och fortsatt ökning av sommarjobb. Det är satsningar som landstinget kan göra efter en sanering av ekonomin med personalnerdragningar och skattehöjning.

Landstingsrådet Kalle Sandström (S) är mest nöjd med att kunna betala tillbaka landstingets skulder redan i år.

– Vi har snabbt återställt stabiliteten i ekonomin, säger han.

Det är äldre och ungdomar som ska gynnas av landstingets bättre finanser.

Slipper ta sig till Karlskrona
I Karlshamn öppnas en geriatrisk avdelning så att gamla och sköra i västra Blekinge kan bli inlagda utan att behöva gå omvägen över akuten i Karlskrona, när akuten i Karlshamn är stängd kvällar och helger.

Arbetslösa ungdomar mellan 18 och 24 får praktikplatser med jobb och utbildning varvat, och satsningen på 75 fler sommarjobb fortsätter också nästa år.

Terapin tillbaka
När samtalsterapin på länets ungdomsmottagningar sparades bort i höstas drev det upp en våg av kritik från personal och ungdomar, men nu återställs besparingen genom två tjänster med terapeutisk kompetens.

Men det här hade inte varit möjligt utan en kraftig skattehöjning, och en krympande personalstyrka. Och där kan inte Kalle Sandström utlova någon återställning.

– Inte i det här utgångsläget.

Carina Melin
carina.melin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista