1 av 2
En fjärdedel av den 24 000 kvadratmeter stora fastigheten i Svängsta står outhyrd. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge
2 av 2
Marie Wahlström, VD för Karlshamnsfastigheter AB. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge
Karlshamn

Hyresgäster betalar för tomma industrilokaler

1:43 min

De som köper el från det kommunala elbolaget Keab i Karlshamn och bor i Karlshamnsbostäders lägenheter är med och betalar miljoner till industrilokaler som står tomma.

Men bland Karlshamnsborna tycker många det är fel att deras hyror och elräkningar betalar för något helt annat än bostadshyror och el.

Karlshamnsbon Anders Bjäreden tycker att det kommunen gör i praktiken är att påtvinga hyresgäster och elkunder en extra skatt som inte gäller alla som bor i kommunen.

Karlshamns kommun slussades varje år miljoner från elbolaget keab och bostadsbolaget KABO till kommunens moderbolag stadsvapnet. Förra året slussades 10 miljoner över från elbolaget och 4 miljoner från bostadsföretaget.

Det här är pengar som omfördelas av moderbolaget, bland annat används de till att täcka förlusten i industrifastighetsbolaget Karlshamns fastigheter AB. som i fjol uppgick till 5 miljoner.

Underhåll
Klara bor i hyreslägenhet och hon liksom många andra hade ingen aning om att det går till så här.

– Man tänker att det går väl till underhåll i fastigheten man bor i, inte till andra fastigheter, säger hon.

Stor som fotbollsplan
På Haldaområdet i Svängsta, där skrivmaskinsindustrin blomstrade fram till 1990-talet gapar idag lokalytor stora som en fotbollsplan tomma. Marie Wahlström är VD för industrifastighetsbolaget som ansvarar för de här lokalerna som alltså står och kostar miljoner.

– Med de förutsättningarna vi har och har kunnat plocka fram och locka nya företag att komma och växa i våra fastigheter så är jag ändå lite stolt, säger hon. 

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista