1 av 3
Färgen har flagnat av på fönsterbrädor i Långasjönäs. Bild: Henrik Olsson, P4 Blekinge
2 av 3
En av de slitna stugorna i Kollevik. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge
3 av 3
Familjen Unnerhed trivs på Långasjönäs, men skulle inte tacka nej till varmvatten i stugan. Foto Henrik Olsson, P4 Blekinge
Karlshamn

Semesteranläggningar förfaller - renoveringsbehov: 30 miljoner

Turistchefen: ”Det krävs snabba åtgärder”
1:26 min

Turisterna sviker två av Karlshamns största semesteranläggningar. Det handlar om stugbyarna och campingplatserna i Kollevik och Långasjönäs. Anläggningarna är hårt slitna och behöver rustas upp för mångmiljonbelopp.

Noréa Unnerhed hyr stuga med sin familj i Långasjönäs och hon menar att standarden kunde varit bättre.

– Varmvatten tycker jag borde finnas, för det tycker jag behövs om man ska tvätta händerna. Nu får mamma värma vatten på spisen, säger hon.

Vatten och dusch
Hyr man en stuga idag vill man ha ungefär samma bekvämligheter som hemma, enligt Karlshamns kommuns turistchef. Men det får inte de som  hyr stuga i Långasjönäs. I stugan saknas varmvatten och dusch. Samtidigt flagnar färgen på stugorna i södra stugbyn som behöver målas utvändigt.

– Hade det funnits en spann färg här hade jag målat, säger Malin Unnerged.

På den andra semesteranlägningen som kommunen äger, Kolleviks camping är gemensamhetsutrymmena slitna. En del av toaletterna har även fuktskador.  

Tappat 9000 besökare
Det här leder enligt kommunen till att de två semesteranläggningarna tappar besökare varje år. Turistchef Lena Axelsson visar oss siffor på hur stort tappet är.

– De senaste 10 åren har vi tappat omkring 9000 besökare. Pengarna som de skulle ha haft som dagsutlägg är tappade, säger hon.

Kalkyler har tagits fram som visar att det skulle kosta omkring 30 miljoner kronor att rusta upp bara Långasjönäs.

Velande politiker
Politikerna i karlshamn har diskuterat frågan länge utan att komma fram till något beslut om att skjuta till pengar. Turistchef Lena Axelsson menar att det börjar bli brottom.

– Det är angeläget att vi kommer igång med renoveringsarbetet. Sen tror jag det kommer att bli en process över några år eftersom det handlar om ganska mycket pengar.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".