100 liter olja läckte ut i Verköhamnen när en koppling gick sönder under tiden som en färja tankades. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio.
Karlskrona

Färja läckte olja i Verköhamnen

1:30 min

Nu har oljesaneringen på Verkö avslutats. Räddningstjänsten räknar med att man har fått upp omkring 90 procent av den olja som läckte ut när en färja skulle tanka i förmiddags, och att resten av oljan kommer att avdunsta.

När en färja i Verköhamnen skulle tankas på förmiddagen gick en koppling sönder och omkring hundra liter olja rann ut. En senare räddningsinsats hade kunnat göra att öar runt omkring fått sina stränder förstörda av oljan.

Tack vare att räddningstjänsten snabbt var på plats är brandmästare Billy Åkerström hoppfull om att det mesta av oljan ska kunna fångas upp.

– När vi fick larmet hade personalen på färjan redan påbörjat arbetet, berättar han.

Just nu är 6-7 man från räddningstjänsten på plats och arbetar med saneringen tillsammans med färjepersonal.

– När vi kom till platsen efter tio, femton minuter lade vi ut länsor som var lite större än de färjepersonalen hade lagt ut och då fick vi oljan inringad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista