Hyresgäster fick vattnet avstängt och nu tvångsförvaltas lägenheten i väntan på att tvisten med hyresvärden får sin lösning. (Huset på bilden har ingen koppling till artikeln). Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Sölvesborg

Hyresvärd stängde av vattnet - nu tvångsförvaltas lägenheten

1:43 min

En hyrestvist i Sölvesborg leder nu till att en fastighet tvångsförvaltas i väntan på slutgiltigt beslut i hyresnämnden.

Rätten att ansvara för fastigheten tas ifrån hyresvärden sedan han stängt av vattnet i lägenheten och enligt hyresgästen hotat stänga av elen.

Problem under lång tid
P4 Blekinge har pratat med paret som sedan tre år tillbaka bor i lägenheten och de vittnar om flera problem.

– Det har varit små fel hela tiden och när vårt varmvatten försvann så tappade vi lusten totalt, säger paret.

Hyresgästföreningen kopplades in
Paret vände sig till Hyresgästföreningen för att få rätt i tvisten.

– Då blev det ännu värre. Vår hyresvärd hotade koppla bort elen också och då sade vi att vi inte betalar hyran förrän varmvattnet är tillbaka, säger paret.

Hyresvärden agerade
P4 Blekinge har vid upprepade tillfällen försökt få kontakt med hyresvärden, men inte lyckats.

– Hyresvärden åberopar obetalda hyror, men det saknar betydelse i sammanhanget. Om en hyresvärd ej får in sin hyra ska han begära avhysning inte stänga av grundläggande saker i en lägenhet, säger Sara Heikkinen, jurist på Hyresgästföreningen.

Tvångsförvaltning till måndag
Beslutet om tvångsförvaltning, som innebär att en annan fastighetsägare går in och garanterar att det finns vatten och el, är tillfälligt och gäller fram till måndagens definitiva avgörande.

– På måndag avgörs ärendet slutgiltigt och då får vi se vilket utslag som hyresnämnden kommer att meddela, säger Sara Heikkinen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista