Hyresgästföreningen är kritisk till att Karlshamns kommun plockar ut miljoner ur de kommunala bolagen. Foto: Ulrika Uusitalo-Fernholm/Sveriges Radio.
Karlshamn

Hyresgästföreningen kritiserar "extraskatt"

"Att täcka underskott i kommunala bolag är ett ansvar som alla kommuninvånare måste ha"
1:05 min

Karlshamns kommun plockar varje år ut miljoner ur de kommunala bolagen som går med vinst. För kommunens elkunder och hyresgäster betyder det att de förra året tvingades lämna ifrån sig totalt mer än 11 miljoner, något som hyresgästföreningen är kritisk till och kallar "extraskatt".

Pengarna plockade kommunens moderbolag ut i koncernbidrag, och använde bland annat till att täcka förlusten i ett annat kommunalt bolag som förvaltar kommunens industrifastigheter. Hyresgästföreningen menar att när hyresgästernas pengar går till annat än bostadskostnader och renoveringar av hyreslägenheter så är det i praktiken en extra skatt som läggs på hyresgästerna:

Allas ansvar
Björn Jonsson är ordförande för Hyresgästföreningen i Sydost:

– Att täcka underskott i kommunala bolag är ett ansvar som alla kommuninvånare måste ha i samma grad. Det kan ju inte vara ett extraansvar för hyresgästerna, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen Sydost.

Hans Hyllstedt är ekonomichef och han håller inte med.

– Man har möjlighet att ta ut en vinstnivå på insatt tillskjutet kapital. Jag tycker inte detta är så märkligt, säger han.

Underhåll före vinst
Men Björn Johansson menar att pengarna bör användas till annat, bland annat till underhåll.

– Det finns ett stort underhållsbehov hos det här bolaget. Det är ju så att om man ska titta på avkastning, så bör man titta på en totalavkastning och på vad husen faktiskt är värda. Står de och förfaller - då ser vi inte att det är någon vinst, säger Björn Johansson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sverigesradio.se

LÄS MER

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".