1 av 2
Karlskronabon Rasmus Olsson planerar en resa till Grekland. Foto: Henrik Olsson, P4 Blekinge
2 av 2
Det varma vädret och greklandskrisen har pressat priserna mer än vanligt. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Blekinge

Värmen ger billiga solresor

1:30 min

Den tidiga sommarvärmen innebär att resebolagen just nu sänker priserna på charterresor. Och det är många i länet som funderar på att ta sig ner till medelhavet.

– Det blir inom Europa, troligen Turkiet eller Spanien. Jag har varit där förut och lockas av att där är så fint, säger karlskronabon Beatrice Holmqvist.

Låga priser lockar
För henne och många andra som vill fynda en charterresa till medelhavet är den här tiden på året ofta ett bra tillfälle. I år har det varma vädret och greklandskrisen pressat priserna mer än vanligt.

– Jag åker till Grekland för att festa med kompisar, det är det som gäller, säger Rasmus Olsson.

Medelhavet är en region dit många åker nu.

– Bulgarien, Turkiet och Spanien är bland de mest populära länderna, säger Marlene Thiman som arbetar på en resebyrå i Karlskrona.

Efterfrågan styr
Det går att få tag i sista minuten-resor till flera länder för runt tusenlappen. – Men om ett par veckor har prisbilden troligen förändrats.  Det blir mindre platser kvar och då blir efterfrågan större och då höjs priserna, säger hon. 

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista